Concursul de granturi „Comunitatea mea promovează sănătatea mintală”
Concursul de granturi „Comunitatea mea promovează sănătatea mintală”

Articole

Aici găsiți noutăți, informații utile despre activitatea Centrelor Comunitare de Sănătate Mintală, precum și sfaturi din partea specialiștilor.

Cum să oferi ajutor unei persoane dragi care se confruntă cu depresia

Să ai o persoană dragă sau un membru de familie care se confruntă cu depresia poate fi dificil. Nu știi cum să oferi ajutor, de ce fel de ajutor are nevoie persoana, cum să o abordezi ca să nu îi faci cumva mai rău și să eviți sfaturile nepotrivite. De altfel, întrebarea „Cum pot să te ajut?” nu întotdeauna poate oferi răspunsul căutat, pentru că persoana care trece prin depresie ar putea să nu înțeleagă ce i se întâmplă până la capăt și ce o poate ajuta.

Mai mult ->
Niciun comentariu

Cum să ceri ajutor de la apropiați atunci când ești în depresie?

Dacă te-ai confruntat vreodată cu depresia, sau te confrunți cu ea acum, cunoști cât de dificil poate fi să te împaci cu gândul de a cere ajutor. Există multă rușine la mijloc și să ceri ajutor nu e deloc un lucru ușor, mai ales în societatea noastră, unde depresia încă mai este stigmatizată. Vestea bună este că cercetările în domeniu arată că existența unui sistem de suport, compus din familie și prieteni, este un factor important în procesul de recuperare de la depresie, alături de tratamentul medicamentos și asistența psihologică. Așa că avem undă verde, susținută de cercetare, să solicităm ajutor și să-l primim, atunci când suntem în depresie!

Mai mult ->
Niciun comentariu

(video) Activități educative despre sănătatea mintală pentru elevii din Strășeni. Ce au învățat nou

În data de 14 mai, elevii din comunele Micleușeni și Lozova, raionul Strășeni, au învățat despre sănătatea mintală și despre provocările adolescenței. Experții proiectului „Împreună pentru sănătate mintală” i-au ajutat pe tineri să înțeleagă de unde și cum să ceară ajutor când se confruntă cu o dificultate și cum să își păstreze starea de bine.

Mai mult ->
Niciun comentariu

Încetișor. Cum să nu îți pierzi speranța când ai depresie recurentă

Recent, am avut un nou episod depresiv. Înainte să-mi dau seama că e asta cauza stărilor prin care treceam, mă bucurasem că am trecut prin iarnă fără să fi avut depresie, pentru că în ultimii 5 ani episoadele mele depresive severe se începeau odată cu venirea iernii. Deși nu era nimic nou în acest episod depresiv din februarie-martie, totuși am simțit cum speranța că voi putea vreodată trăi fără depresie se scurgea ca nisipul printre degete.
Într-un final, m-am adresat, din nou, la psihiatrul la care sunt la evidență, care mi-a ajustat tratamentul medicamentos și m-am făcut bine destul de repede datorită unui nou preparat medicamentos inclus în schema mea de farmacoterapie pentru tulburarea borderline și ciclotimie.

Mai mult ->
Niciun comentariu

ADHD

ADHD (TDAH în limba română, care înseamnă Tulburare de Deficit de Atenție și Hiperactivitate) este o tulburare de sănătate mintală care afectează atenția, impulsivitatea și nivelul de energie al unei persoane. ADHD este mai frecvent diagnosticată în copilărie, dar poate persista în adolescență și în viața adultă.

Mai mult ->
Niciun comentariu

Schizofrenia

Schizofrenia este o problemă de sănătate mintală severă care împiedică persoana să gândească corect și să perceapă adecvat realitatea. Ea poate face persoana să vadă, să audă, să simtă lucruri care nu există în realitate, ori să creadă în niște lucruri ce nu sunt adevărate.

Mai mult ->
Niciun comentariu

Încetișor. Cum fac ordine în casă atunci când am depresie

Cu pași grăbiți se apropie perioada sărbătorilor de iarnă, care, pe lângă partea festivă, vine la pachet cu o mulțime de lucruri de făcut, inclusiv curățenie în casă. Am fost crescuți într-o societate în care curățenia din casă a fost și încă rămâne să fie o datorie morală, mai ales de sărbători. Zilele de dinainte de Crăciun și Revelion sunt marcate de frenezia curățeniei „generale”, cu bătut de covoare, spălat faianță, șters praful din cele mai îndepărtate colțuri din casă, etc.

Mai mult ->
Niciun comentariu

Încetișor. Cum am grijă de igiena personală când sunt în depresie

Este ușor să vorbim despre depresie atunci când nu o avem sau am depășit un episod depresiv, despre ce trebuie să facem ca să luptăm cu aceasta și care sunt soluțiile care îți fac zilele mai ușor de supraviețuit. Însă, de cele mai multe ori, se dovedește că, în mijlocul unui episod depresiv, nu ești în stare să faci nici 10 % din tot ce ți se recomandă în cărțile de auto-ajutor și pe rețelele sociale.

Mai mult ->
Niciun comentariu

(video) Care este diferența dintre anxietate și un atac de panică? În acest episod Biniște îți povestim despre fiecare dintre ele, motivele din care apar și modul în care poți să le diminuezi

Salutare și bine te-am găsit la Biniște! În acest episod, explicăm ce este anxietatea și atacul de panică, care sunt tipurile și specificul acestora.Totodată, astăzi îți spunem ce ai putea să faci în cazul în care tu sau cineva din jurul tău are aceste dificultăți. 

Mai mult ->
Niciun comentariu

Dismorfofobia

Dismorfofobia, cunoscută și sub numele de tulburare dismorfică a corpului (BDD), este o tulburare de sănătate mintală caracterizată printr-o preocupare obsesivă față de defectele percepute ale aspectului fizic, care pot să fie minore sau inexistente în realitate. Persoanele cu dismorfofobie au tendința de a exagera sau interpreta greșit aspecte ale propriei lor imagini corporale, și această preocupare persistentă poate avea un impact semnificativ asupra stării lor de bine și a funcționării lor zilnice.

Mai mult ->
Niciun comentariu

(video) Știai că există șapte tipuri de tulburări alimentare? În noul episod Biniște afli tot ce trebuie să știi despre tulburările alimentare și cele mai răspândite mituri despre acestea

Salutare și bine te-am găsit la Biniște! În noul episod al proiectului discutăm despre tulburările de comportament alimentar, despre tipurile și simptomele acestora. De asemenea, explicăm cum se formează tulburările de alimentație și ce ai putea să faci în cazul în care te-ai pomenit față în față cu una dintre aceste tulburări.

Mai mult ->
Niciun comentariu

Tulburări de adicții

Tulburarea de adicții se manifestă prin incapacitatea de a controla utilizarea unei substanțe sau a unui comportament specific, manifestarea unei dorințe puternice de a continua aceste activități și prezența unui sindrom de abstinență atunci când substanța sau comportamentul în cauză sunt eliminate.

Mai mult ->
Niciun comentariu

(video) Ce este depresia, care sunt tipurile și simptomele acesteia? Mituri și realități despre tulburarea care a atins peste 280 de milioane de oameni din întreaga lume

Salutare și bine te-am găsit la Biniște! În noul episod al proiectului explicăm ce este tulburarea depresivă, care sunt tipurile de depresie și simptomele acestora. De asemenea, explicăm cum apare depresia și ce ai putea să faci în cazul în care te-ai pomenit față în față cu această tulburare.

Mai mult ->
Niciun comentariu

Tulburarea de personalitate borderline

Tulburarea de personalitate borderline (TPB) este o afecțiune psihologică complexă care afectează modul în care o persoană percepe lumea, se raportează la ceilalți și reglează emoțiile.

Mai mult ->
Niciun comentariu

(video) Control, gaslighting și manipulare. Cum știi că ești într-o relație toxică și ce poți să faci dacă te-ai pomenit în această situație 

Salutare și bine te-am găsit la Biniște! În acest episod, discutăm despre aspectele și tipurile relațiilor abuzive sau toxice, proveniența lor, despre semnele care denotă că ești victima sau agresorul în relațiile tale, dar și despre lucrurile pe care ai putea să le faci dacă te-ai pomenit în această situație.

Mai mult ->
Niciun comentariu

Anxietatea

Anxietatea este o stare emoțională în care o persoană resimte îngrijorare, neliniște și frică în absența unui pericol real. Aceasta poate afecta capacitatea de concentrare, eficiența în muncă și capacitatea de a face lucruri pe care în trecut le făcea cu ușurință și plăcere.

Mai mult ->
Niciun comentariu

„Ne-am unit forțele ca profesioniștii de sănătate mintală să poată oferi servicii de calitate mai bună.” Raluca Nica, directoarea Ligii Române pentru Sănătate Mintală, despre progresul din domeniul sănătății mintale din Moldova 

Liga Română pentru Sănătate Mintală și proiectul moldo-elvețian MENSANA – „Suport pentru reforma serviciilor de sănătate mintală în Moldova” au format în anul 2014 un parteneriat durabil, care a facilitat organizarea diferitor activități ce au contribuit la dezvoltarea sectorului sănătății mintale din Moldova. În acest articol, discutăm cu Raluca Nica, directoarea Ligii Române pentru Sănătate Mintală, despre parteneriatul dintre cele două instituții și despre noile oportunități de instruire propuse psihoterapeuților în formare din Republica Moldova.

Mai mult ->
Niciun comentariu

Tulburarea afectivă bipolară

Tulburarea afectivă bipolară (TAB) este o problemă de sănătate mintală caracterizată prin oscilații extreme ale dispoziției și energiei. Persoanele cu tulburare afectivă bipolară experimentează episoade repetate de manie, depresie sau ambele, care pot varia în intensitate și durată.

Mai mult ->
Niciun comentariu

(foto) În cadrul unui atelier desfășurat în comunitate, oamenii din Sîngerei au recunoscut că subiectul sănătății mintale este foarte actual pentru ei

La data de 25 mai, în incinta Centrului de Sănătate din comuna Bilicenii Vechi, raionul Sîngerei, a fost organizat un atelier de lucru cu genericul „Sănătatea mintală a comunităților – prosperăm împreună”. În cadrul evenimentului organizat de Centrul Comunitar de Sănătate Mintală au participat reprezentanții instituțiilor comunei, cu scopul de a-și consolida eficient eforturile pentru asigurarea sănătății mintale a locuitorilor.

Mai mult ->
Niciun comentariu

Sănătate mintală în sala de clasă: Cum să fii o pedagogă empatică. Studentele Colegiului Pedagogic „Vasile Lupu” din Orhei învață să prevină depresia cu ajutorul psihologilor din localitate

Anual, la data de 7 aprilie este marcată Ziua Mondială a Sănătății. În acest context, recent Centrul Comunitar de Sănătate Mintală din Orhei, în colaborare cu Centrul Prietenos Tinerilor Orhei, a organizat un eveniment de informare a studentelor Colegiului de Pedagogie din Orhei. În cadrul acestei sesiuni a fost abordat subiectul sănătății mintale și prevenirii depresiei.

Mai mult ->
Niciun comentariu

(video) Ce sunt emoțiile și cum le gestionăm corect? Fă cunoștință cu noul proiect despre sănătatea mintală „Biniște” și cu primul său episod

Salutare și bine te-am găsit la „Biniște” – proiectul în care îți povestim despre modul în care funcționăm și te ajutăm să te înțelegi mai bine pe tine și pe cei din jur. În prima ediție de „Biniște” discutăm despre tot ceea ce înseamnă emoții și gestionarea corectă a acestora.

Mai mult ->
Niciun comentariu

(foto) Cum funcționează un centru comunitar de sănătate mintală. Află mai multe despre echipa de specialiști din Orhei

La Orhei își desfășoară activitatea unul dintre cele 40 de Centre Comunitare de Sănătate Mintală din Republica Moldova. De-a lungul activității sale, începând din anul 2014, Centrul Comunitar de Sănătate Mintală (CCSM) din Orhei și-a oferit susținerea câtorva mii de persoane care au avut nevoie de ajutor pentru depășirea problemelor de ordin emoțional.

Mai mult ->
Niciun comentariu
CategoriiNoutăți

Înscrie-te la o consultație

Alege unul din serviciile disponibile la Centrul TARA (cele trei de mai jos).