Articole

Aici găsiți noutăți, informații utile despre activitatea Centrelor Comunitare de Sănătate Mintală, precum și sfaturi din partea specialiștilor.

Tulburări de adicții

Tulburarea de adicții se manifestă prin incapacitatea de a controla utilizarea unei substanțe sau a unui comportament specific, manifestarea unei dorințe puternice de a continua aceste activități și prezența unui sindrom de abstinență atunci când substanța sau comportamentul în cauză sunt eliminate.

Mai mult ->
Niciun comentariu

(video) Ce este depresia, care sunt tipurile și simptomele acesteia? Mituri și realități despre tulburarea care a atins peste 280 de milioane de oameni din întreaga lume

Salutare și bine te-am găsit la Biniște! În noul episod al proiectului explicăm ce este tulburarea depresivă, care sunt tipurile de depresie și simptomele acestora. De asemenea, explicăm cum apare depresia și ce ai putea să faci în cazul în care te-ai pomenit față în față cu această tulburare.

Mai mult ->
Niciun comentariu

Tulburarea de personalitate borderline

Tulburarea de personalitate borderline (TPB) este o afecțiune psihologică complexă care afectează modul în care o persoană percepe lumea, se raportează la ceilalți și reglează emoțiile.

Mai mult ->
Niciun comentariu

(video) Control, gaslighting și manipulare. Cum știi că ești într-o relație toxică și ce poți să faci dacă te-ai pomenit în această situație 

Salutare și bine te-am găsit la Biniște! În acest episod, discutăm despre aspectele și tipurile relațiilor abuzive sau toxice, proveniența lor, despre semnele care denotă că ești victima sau agresorul în relațiile tale, dar și despre lucrurile pe care ai putea să le faci dacă te-ai pomenit în această situație.

Mai mult ->
Niciun comentariu

Anxietatea

Anxietatea este o stare emoțională în care o persoană resimte îngrijorare, neliniște și frică în absența unui pericol real. Aceasta poate afecta capacitatea de concentrare, eficiența în muncă și capacitatea de a face lucruri pe care în trecut le făcea cu ușurință și plăcere.

Mai mult ->
Niciun comentariu

„Ne-am unit forțele ca profesioniștii de sănătate mintală să poată oferi servicii de calitate mai bună.” Raluca Nica, directoarea Ligii Române pentru Sănătate Mintală, despre progresul din domeniul sănătății mintale din Moldova 

Liga Română pentru Sănătate Mintală și proiectul moldo-elvețian MENSANA – „Suport pentru reforma serviciilor de sănătate mintală în Moldova” au format în anul 2014 un parteneriat durabil, care a facilitat organizarea diferitor activități ce au contribuit la dezvoltarea sectorului sănătății mintale din Moldova. În acest articol, discutăm cu Raluca Nica, directoarea Ligii Române pentru Sănătate Mintală, despre parteneriatul dintre cele două instituții și despre noile oportunități de instruire propuse psihoterapeuților în formare din Republica Moldova.

Mai mult ->
Niciun comentariu

Tulburarea afectivă bipolară

Tulburarea afectivă bipolară (TAB) este o problemă de sănătate mintală caracterizată prin oscilații extreme ale dispoziției și energiei. Persoanele cu tulburare afectivă bipolară experimentează episoade repetate de manie, depresie sau ambele, care pot varia în intensitate și durată.

Mai mult ->
Niciun comentariu

(foto) În cadrul unui atelier desfășurat în comunitate, oamenii din Sîngerei au recunoscut că subiectul sănătății mintale este foarte actual pentru ei

La data de 25 mai, în incinta Centrului de Sănătate din comuna Bilicenii Vechi, raionul Sîngerei, a fost organizat un atelier de lucru cu genericul „Sănătatea mintală a comunităților – prosperăm împreună”. În cadrul evenimentului organizat de Centrul Comunitar de Sănătate Mintală au participat reprezentanții instituțiilor comunei, cu scopul de a-și consolida eficient eforturile pentru asigurarea sănătății mintale a locuitorilor.

Mai mult ->
Niciun comentariu

Sănătate mintală în sala de clasă: Cum să fii o pedagogă empatică. Studentele Colegiului Pedagogic „Vasile Lupu” din Orhei învață să prevină depresia cu ajutorul psihologilor din localitate

Anual, la data de 7 aprilie este marcată Ziua Mondială a Sănătății. În acest context, recent Centrul Comunitar de Sănătate Mintală din Orhei, în colaborare cu Centrul Prietenos Tinerilor Orhei, a organizat un eveniment de informare a studentelor Colegiului de Pedagogie din Orhei. În cadrul acestei sesiuni a fost abordat subiectul sănătății mintale și prevenirii depresiei.

Mai mult ->
Niciun comentariu

(video) Ce sunt emoțiile și cum le gestionăm corect? Fă cunoștință cu noul proiect despre sănătatea mintală „Biniște” și cu primul său episod

Salutare și bine te-am găsit la „Biniște” – proiectul în care îți povestim despre modul în care funcționăm și te ajutăm să te înțelegi mai bine pe tine și pe cei din jur. În prima ediție de „Biniște” discutăm despre tot ceea ce înseamnă emoții și gestionarea corectă a acestora.

Mai mult ->
Niciun comentariu

(foto) Cum funcționează un centru comunitar de sănătate mintală. Află mai multe despre echipa de specialiști din Orhei

La Orhei își desfășoară activitatea unul dintre cele 40 de Centre Comunitare de Sănătate Mintală din Republica Moldova. De-a lungul activității sale, începând din anul 2014, Centrul Comunitar de Sănătate Mintală (CCSM) din Orhei și-a oferit susținerea câtorva mii de persoane care au avut nevoie de ajutor pentru depășirea problemelor de ordin emoțional.

Mai mult ->
Niciun comentariu

Înscrie-te la o consultație

Alege unul din serviciile disponibile la Centrul TARA (cele trei de mai jos).