Concursul de granturi „Comunitatea mea promovează sănătatea mintală”
Concursul de granturi „Comunitatea mea promovează sănătatea mintală”

Săptămâna Europeană a sănătății mintale din acest an promovează puterea comunității

Bunăstarea mintală este esențială pentru a avea comunități sănătoase. Și invers, oamenii pot prospera în localitățile lor atunci când este creat un mediu favorabil sănătății psiho-emoționale.

Acesta este unul dintre mesajele cheie al Săptămânii Europene a sănătății mintale*, ce se desfășoară în acest an în perioada 22-28 mai 2023, cu tematica  „Sănătatea mintală a comunităților – prosperând împreună”. 

La fel ca și condiția fizică, starea sănătății mintale a unei persoane variază pe parcursul vieții sale. La orice vârstă, cu toții avem nevoie de cunoștințe, înțelegere, abilități și ajutor pentru a avea grijă de echilibrul nostru emotional.

De aceea este crucial să vorbim despre sănătatea mintală în comunități, în școli, acasă și la locurile de muncă.

Ministerul Sănătății al Republicii Moldova continuă procesul de reformare a serviciilor de sănătate mintală, inclusiv prin semnarea Memorandumului de Înțelegere cu Guvernul Elveției pentru Faza III a proiectului MENSANA. Unul din obiectivele acestuia este facilitarea dialogului și cooperării cu alte ministere, după caz (Educație, Justiție, Interne etc.), cu instituțiile academice relevante și cu autoritățile publice locale pentru a asigura cooperarea intersectorială și buna funcționare a întregii rețele de servicii comunitare de sănătate mintală la nivel național. 

„Viziunea interdisciplinară și modelul comunitar de îngrijiri constituie pilonii cheie ai reformei serviciilor de sănătate mintală, ce se desfășoară în Republica Moldova începând din anul 2014, cu susținerea Guvernului Elveției. Pentru a se bucura de o viață echilibrată și fără discriminare, persoanele cu probleme de sănătate mintală au nevoie de o gamă largă de servicii coordonate, cu implicarea cadrelor medicale, psihologilor, dar și a asistenților sociali, agențiilor pentru ocuparea forței de muncă, etc. În acest context, colaborarea intersectorială și implicarea comunității sunt definitorii”, spune Victoria Condrat, managera locală a proiectului moldo-elvețian MENSANA – „Suport pentru reforma serviciilor de sănătate mintală în Moldova”.

Centrul Comunitar de Sănătate Mintală este un serviciu medico-social care oferă asistență medicală și reabilitare psihosocială, sprijin și mediere în relațiile cu familia și comunitatea. În prezent, 40 de centre își desfășoară activitatea în toate raioanele și municipiile din țară. Psihiatri, psihologi, asistenți sociali, nurse psihiatrice fac parte dintr-o echipă completă, instruită să identifice și să trateze problemele de sănătate mintală conform prevederilor protocoalelor clinice naționale. La Centrele Comunitare de Sănătate Mintală se pot adresa persoanele de orice vârstă cu simptome de tulburări mintale și de comportament.

Activitățile de promovare a sănătății mintale în comunitate sunt organizate în mod continuu de serviciile comunitare de sănătate mintală din țară, în cadrul proiectului MENSANA. Pe parcursul anilor, s-au desfășurat dialoguri de politici, ateliere de lucru „Servicii comunitare de sănătate mintală: aspecte multidisciplinare” în 37 de comunități rurale și „Sănătatea mintală în comunitatea ta” în toate raioanele Republicii Moldova. Asta a permis stabilirea relațiilor de comunicare dintre  administrațiile autorităților publice locale, specialiștii din domeniul medical, social, educațional și alți actori comunitari (poliție, preoți, reprezentanți ai societății civile). Peste 1000 de participanți din toată țara au fost încurajați să lucreze împreună pentru a asigura drepturile persoanelor cu probleme de sănătate mintală la o viață decentă și împlinită. De asemenea, în vara anului 2022, proiectul MENSANA a inițiat seria de ateliere informaționale „Sănătatea mintală la locul de muncă”, prezentând beneficiile unui loc de muncă echipelor manageriale a nouă organizații, inclusiv companii cu sute de angajați, asociații profesionale și instituții de stat.

Centrele Comunitare de Sănătate Mintală din țară se raliază acestei cauze și vor organiza un șir de evenimente și activități în comunitățile beneficiarilor lor. 

Dacă doriți să vă alăturați campaniei, consultați informația de aici

Pentru informații suplimentare despre serviciile comunitare de sănătate mintală, accesați platforma https://sanatate-mintala.md/

*Săptămâna Europeană a sănătății mintale este o inițiativă pan-europeană care își propune să promoveze importanța sănătății mintale în viața de zi cu zi. Pe parcursul a șapte zile, în toate țările europene, participanții pot purta conversații despre toate aspectele sănătății mintale și își împărtăși istorii personale. Scopul final al inițiativei este de a îmbunătăți calitatea vieții persoanelor cu probleme de sănătate mintală. Săptămâna Europeană a sănătății mintale este o inițitativă a Mental Health Europe – cea mai mare rețea de organizații care reprezintă persoanele cu problem de sănătate mintală, susținătorii lor, specialiștii și experții din domeniu în Europa. 

Date statistice:

  • În anul 2022,  specialiștii din CCSM au realizat 9 365 consultații la 100 mii locuitori pentru 8 352 persoane deservite la 100 mii locuitori. 
  • În 2022, 108 652 de persoane (în anul 2021 – 94 371), au solicitat activ, din inițiativă proprie, serviciile CCSM. 
  • Circa 55% dintre adresări au avut loc în mediul rural, iar 45% – în cel urban. 
  • Din numărul total de adulți care au avut nevoie de ajutor, 60% sunt bărbați, iar 40% – femei. 
  • În 2022, la centrele comunitare de sănătate mintală au fost consultați 28.620 de copii, 53% dintre care locuiesc în mediul rural. 
  • Pe parcursul perioadei 2018-2022 a scăzut semnificativ numărul de persoane tratate în staționarele psihiatrice: de la 15 122 până la 8 562 pacienți annual. Aceste date pot fi explicate prin faptul că tot mai multe persoane cu probleme de sănătate mintală primesc ajutor calificat în comunitățile unde locuiesc.
Share:
CategoriiNoutăți

Înscrie-te la o consultație

Alege unul din serviciile disponibile la Centrul TARA (cele trei de mai jos).