Despre noi

Centrul Comunitar de Sănătate Mintală este un serviciu medico-social care oferă asistență medicală și reabilitare psihosocială, sprijin și mediere în relațiile cu familia și comunitatea.

În prezent, 40 de centre își desfășoară activitatea în toate raioanele și municipiile din țară.

Psihiatri, psihologi, asistenți sociali, nurse psihiatrice fac parte dintr-o echipă completă, instruită să identifice și să trateze problemele de sănătate mintală conform prevederilor protocoalelor clinice naționale.

La Centrele Comunitare de Sănătate Mintală se pot adresa persoanele de orice vârstă cu simptome de tulburări mintale și de comportament.

Servicii

Specialiștii Centrelor Comunitare de Sănătate Mintală sunt gata să vă întindă o mână de ajutor. Fiecare persoană aflată în dificultate poate avea parte de consiliere, asistență medicală, reabilitare psihosocială, sprijin și mediere în relațiile cu familia și comunitatea.

Consultații psihiatrice

Consultații psihiatrice

Consultații psihologice

Consultații psihologice

Intervenții psihosociale

Intervenții psihosociale

Tratament farmacologic

Tratament farmacologic

Colaborare cu direcțiile și serviciile de asistență socială

Colaborare cu direcțiile și serviciile de asistență socială

Activități ocupaționale în centrul de zi

Activități ocupaționale în centrul de zi

Vizite la domiciliu cu specialiști din echipa centrului

Vizite la domiciliu cu specialiști din echipa centrului

Grupuri de suport al beneficiarilor

Grupuri de suport al beneficiarilor

Referiri la spitalele de psihiatrie

Referiri la spitalele de psihiatrie

Eliberare de certificate (port-armă, permis auto, etc)

Eliberare de certificate (port-armă, permis auto, etc)

Misiunea

Subdiagnosticarea problemelor de sănătate mintală este o provocare pentru Republica Moldova, întrucât, potrivit experților, populația ezită să viziteze un specialist în sănătate mintală, din cauza stigmatizării și a unei eventuale excluderi sociale.

Până la Reforma serviciilor de sănătate mintală în Moldova, sistemul de sănătate mintală era unul învechit și nu exista un suport oferit gratuit de stat pentru consultații psihologice ale persoanelor adulte. Astfel, cel mai des, soluția erau medicamente și/sau internarea în spitalele de psihiatrie.

În statele dezvoltate, acest model nu mai funcționează de multă vreme, întrucât este demonstrat științific faptul că recuperarea persoanelor cu probleme de sănătate mintală este mai eficientă și de lungă durată în cazul tratamentului în comunitate.

Astfel, au fost constituite Centrele Comunitare de Sănătate Mintală în toate regiunile Republicii Moldova, ca serviciu public de sănătate, gratuit și confidențial.

Guvernul Republicii Moldova a hotărât să piloteze acest model, a căutat susținere și parteneri de implementare. Astfel, a fost semnat acordul de cooperare cu Guvernul Elveției și a fost posibilă lansarea reformei și a proiectului moldo-elvețian MENSANA – „Suport pentru reforma serviciilor de sănătate mintală în Moldova”, începând cu anul 2014.

Chestionare

Ați mers deja la o consultație în cadrul unui Centru Comunitar de Sănătate Mintală? Sunteți gata să ne spuneți cum a fost această experiență? Dacă da, vă rugăm să ne răspundeți la câteva întrebări care ne vor ajuta să devenim mai eficienți în munca noastră.

Întrebări frecvente

Găsiți răspunsuri la cele mai des acordate întrebări referitoare la activitatea Centrelor Comunitare de Sănătate Mintală.

  • Cum mă pot adresa după ajutor la un Centru Comunitar de Sănătate Mintală?

    E simplu. Există 2 modalități:

    1. Discutați despre simptomele pe care le aveți cu medicul dumneavoastră de familie. Acesta vă poate prescrie un tratament sau, în caz de necesitate, vă poate oferi o referire (îndreptare), cu care să vă adresați la un Centru Comunitar de Sănătate Mintală.
    2. Solicitați o programare la cel mai apropiat Centru Comunitar de Sănătate Mintală direct prin telefon, în baza vizei de reședință.
  • Serviciile CCSM sunt gratuite sau contra plată?

    Serviciile sunt oferite gratuit în Centrul Comunitar de Sănătate Mintală delegat conform vizei de reședință. De exemplu, dacă o persoană are viza de reședință în raionul Briceni, aceasta va beneficia gratuit de servicii la Centrul Comunitar de Sănătate Mintală Briceni. Pentru certificatele port-armă, permis auto, etc. se aplică prețurile stabilite conform legislației în vigoare.

  • Cu ce specialist voi discuta în cadrul primei consultații?

    La o primă adresare la Centrul Comunitar de Sănătate Mintală, consultul va fi din partea psihiatrului sau psihologului, în funcție de cerere.

  • Cum procedez în cazul în care o persoană apropiată prezintă simptome ale unei tulburări mintale?

    Discutați cu persoana și încercați să o convingeți să apeleze la ajutor specializat la medicul de familie sau la un Centru Comunitar de Sănătate Mintală.

  • Care sunt metodele de tratament propuse de specialiștii Centrelor Comunitare de Sănătate Mintală?

    După evaluarea stării de sănătate mintală și efectuarea psihodiagnosticului, specialiștii CCSM vor propune tratament farmacologic, consiliere psihologică, psihoterapie sau o combinație dintre aceste opțiuni.

Vrei să ne întrebi ceva?