Concursul de granturi „Comunitatea mea promovează sănătatea mintală”
Concursul de granturi „Comunitatea mea promovează sănătatea mintală”

(foto) „Prevenirea suicidului rămâne a fi un subiect complex, care necesită o viziune multisectorială”. Peste 2 000 de specialiști din Moldova sunt instruiți la subiectul prevenirii comportamentului de auto-vătămare și suicid

În perioada iunie – decembrie 2023, specialiștii din domeniul medical, social și educațional participă la o instruire multidisciplinară de informare la subiectul prevenirii suicidului. 

Activitatea intitulată „Prevenirea comportamentului de auto-vătămare și suicid” este organizată de Ministerul Sănătății, în cadrul proiectului moldo-elvețian MENSANA – „Suport pentru reforma serviciilor de sănătate mintală în Moldova”, cu scopul de a preveni comportamentul suicidar și de a oferi sprijin și îngrijire celor care trec prin momente dificile și care pot fi în situații de risc.

Conform Organizației Mondiale a Sănătății, la fiecare 40 de secunde, în lume un om moare prin suicid, ceea ce înseamnă că peste 700 000 de oameni din întreaga lume mor prin suicid în fiecare an. Potrivit statisticilor, suicidul este a patra cauză de deces în rândul tinerilor cu vârsta de 15-29 de ani și a doua cauză principală de deces la nivel global în rândul persoanelor cu vârsta între 15 și 24 de ani.

„Datele statistice la nivel de țară atestă creșterea adresabilității la serviciile comunitare de sănătate mintală în ultimii ani, iar dezvoltarea serviciilor publice de sănătate mintală a contribuit la atingerea unui șir de obiective strategice în reformarea serviciilor de sănătate mintală. Cu toate acestea, prevenirea suicidului rămâne a fi un subiect complex, care necesită o viziune multisectorială. Astfel, la această instruire au fost create grupe mixte de participanți, formate din reprezentanți ai sistemelor medical, social și educațional. Doar prin implicarea constantă a tuturor actorilor comunitari vom înregistra rezultate îmbucurătoare în acest domeniu”, spune Silvia Gherasim, consultantă principală din cadrul Secției politici în domeniul asistenței medicale primare și comunitare, Ministerul Sănătății al Republicii Moldova.

Instruirea este organizată în grupe de câte două zile consecutiv, în municipiile Chișinău și Bălți, fiind disponibilă în limbile română și rusă. Astfel, în urma activității, participanții capătă cunoștințele și instrumentele necesare pentru a detecta semnele unui comportament suicidar și pentru a interacționa corect și eficient cu persoanele care prezintă astfel de comportament.

„Această activitate urmărește să ofere instruire unui număr de peste 2 000 de specialiști, astfel încât aceștia să-și fortifice capacitățile și cunoștințele cu privire la identificarea, prevenirea și intervenția în cazurile comportamentelor de autovătămare și suicid”, menționează Victoria Condrat, manageră locală a proiectului moldo-elvețian MENSANA.

Grupele intersectoriale de participanți includ asistenți medicali comunitari, specialiștii centrelor comunitare de sănătate mintală și din spitalele de psihiatrie, medici de familie și asistentele medicului de familie. De asemenea, în cadrul instruirii participă și specialiști din sistemul social, precum: asistenți sociali comunitari, psihologi școlari și psihologii din penitenciare, psihologi ai Ministerului Afacerilor Interne, specialiști din serviciul asistență psihopedagogică, specialiștii de la asistența medicală urgentă (serviciul 112) și unitățile de primiri urgente (UPU). 

„Sunt aici a doua zi și voi pleca cu multă informație nouă și utilă. Eu am pacienți cu comportament suicidar și acum mă simt mai încrezător și util, fiindcă voi fi mai apt să-i ajut și să comunic cu ei așa cum trebuie”, spune participantul din cadrul instruirii, Viorel Andoni, medic de familie.

Pentru instruirea specialiștilor, este folosit programul global dezvoltat de Organizația Mondială a Sănătății, MHGAP (Mental Health Gap Action Programme). MHGAP este un program global dezvoltat de Organizația Mondială a Sănătății (OMS) pentru a îmbunătăți accesul la serviciile de sănătate mintală în toată lumea. Această platformă oferă ghiduri de bune practici pentru identificarea, diagnosticarea, tratamentul și managementul unui spectru larg de tulburări de sănătate mintală, inclusiv comportamentul de auto-vătămare și suicid.

MHGAP este un instrument de prevenire și management al suicidului, deoarece se concentrează pe promovarea intervențiilor bazate pe dovezi și a abordărilor integrate pentru prevenirea și gestionarea problemelor de sănătate mintală. Ghidurile MHGAP al OMS oferă o abordare sistematică și standardizată pentru abordarea problemelor de sănătate mintală, inclusiv pentru prevenirea și managementul suicidului.

„În cadrul acestor instruiri, nu doar informăm specialiștii, dar combatem și multe mituri despre suicid. În spatele tentativelor de suicid se ascunde foarte multă durere, iar noi ajutăm specialiștii să o vadă și să ghideze eficient pe cei care prezintă comportamente de risc. Participanții sunt foarte curioși, fiecare vine cu experiența și vedem că pe parcurs aceștia au momente de realizare a unor aspecte pe care nu le-au observat până acum în persoanele care au avut tentative de suicid”, menționează Alina Bologan, formatoare și asistentă universitară în cadrul catedrei de sănătate mintală a Universității de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu” din Republica Moldova.

Totodată, pe lângă informația acumulată, participanții din cadrul instruirilor au căpătat și instrumente practice, care le vor permite să navigheze mai ușor printre semnele și soluțiile de prevenire a comportamentului suicidal.

„Mie mi se pare foarte util, fiindcă am văzut statistici care explică multe lucruri, am făcut diferența dintre mituri și realitate. Pe lângă informații, am primit și instrumente practice, am lucrat pe exemple de cazuri. Cu siguranță voi aplica în practica mea ceea ce am aflat în ultimele două zile la această instruire, pentru că rolul nostru, a celor prezenți aici, este să salvăm vieți și să facem persoanele cu comportamente suicidare să vadă că viața lor este prețioasă”, spune participanta în cadrul activității, Ina Valuța, psihologă în orașul Ștefan-Vodă.

Share:
CategoriiNoutăți

Înscrie-te la o consultație

Alege unul din serviciile disponibile la Centrul TARA (cele trei de mai jos).