Concursul de granturi „Comunitatea mea promovează sănătatea mintală”
Concursul de granturi „Comunitatea mea promovează sănătatea mintală”

Sănătate mintală în sala de clasă: Cum să fii o pedagogă empatică. Studentele Colegiului Pedagogic „Vasile Lupu” din Orhei învață să prevină depresia cu ajutorul psihologilor din localitate

Anual, la data de 7 aprilie este marcată Ziua Mondială a Sănătății. În acest context, recent Centrul Comunitar de Sănătate Mintală din Orhei, în colaborare cu Centrul Prietenos Tinerilor Orhei, a organizat un eveniment de informare a studentelor Colegiului de Pedagogie din Orhei. În cadrul acestei sesiuni a fost abordat subiectul sănătății mintale și prevenirii depresiei.

Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, circa 280 de milioane de oameni din întreaga lume manifestă simptome de depresie și circa 700 000 de persoane mor anual prin suicid. Suicidul, fiind de cele mai multe ori cauzat de tulburarea depresivă, este a patra cauză comună de deces în rândurile tinerilor de 15-25 de ani. Pe lângă asta, tulburarea depresivă are un impact considerabil asupra calității vieții și a sănătății fizice a persoanelor afectate de aceasta.

Tocmai din acest motiv, în cadrul trainingului organizat, CCSM Orhei și-a propus să ajute viitoarele pedagoge să capete cunoștințele necesare pentru înțelegerea și detectarea simptomelor depresiei atât în rândurile copiilor, cât și în rândurile persoanelor apropiate lor. 

În prima parte a sesiunii de informare, studentele au recapitulat cunoștințele acumulate în cadrul trainingurilor anterioare despre emoțiile primare, proveniența și importanța gestionării acestora. Astfel, discuția a urmat treptat direcția către subiectul întrunirii – depresia.

În cea de-a doua parte a trainingului, participantele au aflat despre simptomele evidente și cele mai puțin evidente ale tulburării și despre modalitățile de interacțiune și suport al persoanelor aflate în dificultate. Totodată, studentele au plecat acasă și cu câteva tehnici psihologice aflate aici.

Olga Jalbă este psihologă și coordonatoare a CCSM Orhei din anul 2014, purtând și rolul de formatoare a trainingului. Potrivit ei, cunoștințele din domeniul psihologiei stau la baza instruirii pedagogilor și a asistenților sociali, acestea influențând direct proporțional starea lor și pe cea a elevilor.

Psihologa spune că astfel de sesiuni de informare sunt organizate săptămânal pentru viitorii asistenți sociali și pedagogi. Totodată, traininguri similare sunt organizate și pentru elevi și studenți din diverse instituții educaționale din raionul Orhei.

„Colaborăm cu toate instituțiile din raionul Orhei, de la școala profesională, colegiu și până la liceu și ne bucurăm de predispunerea lor de a face lucruri comune. Scopul profilaxiei și prevenirii problemelor de sănătate mintală este unul primordial, fiindcă astfel putem anticipa multe tulburări de sănătate mintală și, prin urmare, putem face procesul de reabilitare să fie unul mai simplu și poate chiar mai puțin necesar”, menționează psihologa.

Potrivit specialistei, în cadrul orelor organizate, studenții și studentele au ocazia să descopere ce înseamnă sănătatea mintală, care este rolul acesteia în dezvoltarea copiilor și în procesul lor educațional, care sunt etapele de dezvoltare psiho-emoțională a acestora și altele. Totodată, Olga menționează că se pune accentul și pe dezvoltarea personală a viitorilor specialiști, bazându-se pe interesele și dificultățile pe care le întâmpină aceștia.

Maia Bogdan este profesoară de biologie și a cursului „Decizii pentru un mod sănătos de viață” în cadrul Colegiului de Pedagogie din Orhei, de unde provin studentele prezente la formare. Femeia menționează că în cadrul cursului, pe care îl predă deja de 12 ani, pune accent în mod deosebit pe sănătatea mintală și pe importanța acesteia, acesta fiind și motivul pentru care a fost prezentă în cadrul evenimentului.

„Studenții la pedagogie trebuie să fie bine informați și pregătiți pentru a putea interacționa corect cu viitorii lor elevi. Și pe mine mă ajută informațiile acumulate, fiindcă am învățat să fiu mai prietenoasă și empatică inclusiv cu copiii”, mărturisește pedagoga.

Olga Jalbă susține că îi place mult ceea ce face aici, mai ales atunci când observă interesul studenților și impactul trainingurilor asupra acestora.

„În calitate de specialistă, atrag atenția în primul rând la feedbackul lor și la asaltul de idei cu care vin la sfârșit de sesiune. Când îi aud zicând că s-au simțit bine, că le-a fost util și interesant, că ar vrea să mai rămână aici, înțeleg că ceea ce facem are impact”, spune împlinită psihologa.

Acest lucru îl confirmă și participantele din cadrul activității, care menționează că acestea au utilitate nu doar pentru viitoarea lor activitate didactică, ci și pentru o mai bună cunoaștere de sine și dezvoltare personală.

„Ca viitoare profesoară, am obligațiunea să cunosc cum să discut corect cu elevii și cum să formez o legătură cu ei, cum să îi fac să aibă încredere, să înțeleg cum le funcționează creierașele. În primul rând, trebuie să cunoaștem emoțiile, cum să le gestionăm pe ale noastre și apoi și pe ale lor”, susține Daniela, studentă în anul I la Colegiul Pedagogic.

Victoria, o altă studentă, susține că ceea ce află la aceste traininguri i se pare util și interesant, iar spațiul sigur al centrului comunitar o încurajează să se exprime liber și fără ezitare.

„Am venit deja de vreo trei-patru ori aici și mă străduiesc să mă implic pe cât de mult pot, deoarece mi se pare foarte interesant, îndeosebi datorită faptului că sunt altfel de lecții și nu trebuie să stau în bancă și să fie totul foarte strict. Este un spațiu deschis și mă simt în largul meu, iar aceste cunoștințe mă ajută să mă înțeleg și pe mine mai bine, să comunic mai sănătos și să iau decizii corecte și chibzuite”, mărturisește studenta aceleiași instituții.

Centrul Comunitar de Sănătate Mintală din Orhei este unul dintre cele 40 de centre care își desfășoară activitatea în toate raioanele și municipiile din țară. La centru activează șapte specialiști calificați care sunt gata să-ți ofere o mână de ajutor în soluționarea dificultăților psihologice, prin prisma consilierii, asistenței medicale, reabilitării psihosociale, sprijinului și medierii în relațiile cu familia și comunitatea.

Contactele, adresa și mai multe detalii despre CCSM Orhei, dar și despre alte centre aflate în regiunea ta poți găsi aici.

Acest articol a fost realizat cu sprijinul Guvernului Elveției, în cadrul proiectului MENSANA – „Suport pentru reforma serviciilor de sănătate mintală în Moldova”. Conținutul acestui articol nu reflectă neapărat punctul de vedere al donatorului.

Share:
CategoriiNoutăți

Înscrie-te la o consultație

Alege unul din serviciile disponibile la Centrul TARA (cele trei de mai jos).