Cu pași grăbiți se apropie perioada sărbătorilor de iarnă, care, pe lângă partea festivă, vine la pachet cu o mulțime de lucruri de făcut, inclusiv curățenie în casă. Am fost crescuți într-o societate în care curățenia din casă a fost și încă rămâne să fie o datorie morală, mai ales de sărbători. Zilele de dinainte de Crăciun și Revelion sunt marcate de frenezia curățeniei „generale”, cu bătut de covoare, spălat faianță, șters praful din cele mai îndepărtate colțuri din casă, etc.
Însă pentru cineva care are depresie, burnout sau este depășit/ă de stres, curățenia pe care trebuie să o facă, mai ales în această perioadă, se poate simți drept o imensă povară. Dacă te regăsești în rândul celor chinuiți de gândul curățeniei, citește mai departe, pentru că acest articol este pentru tine.
Să începem cu aceea că înțeleg foarte bine ceea ce simți, pentru că am fost și eu în episoade depresive și burnout și vedeam curățenia în casă fiind cea mai dificilă sarcină de completat. Anul trecut, cam pe vremea aceasta, ajunsesem în punctul în care jumătate din podeaua sufrageriei mele era îngropată sub un morman de obiecte date jos de pisicile mele, amestecate cu haine pline de blană, cutii și recipiente de la mâncare comandată, sticle de plastic și multe altele. Blatul din bucătărie ținea o construcție instabilă de vase murdare, frigiderul devenise spațiu de depozitare pentru produse stricate, și tot așa. De fiecare dată când mă uitam în jur, mă lua groaza numai de la gândul de a începe curățenia. Și tot ce auzeam în minte era „Cum am putut ajunge aici? Ce rușine îmi este de mine!” Îmi ziceam încontinuu că TREBUIE să fac curățenie, pentru că ce ar crede cineva care ar veni neanunțat în vizită?
Înlocuiește „fac asta pentru alții” cu „fac asta pentru mine”
Prima dată când s-a schimbat perspectiva mea asupra curățeniei în casă a fost la una din sesiunile de psihoterapie, în care am întors pe toate părțile sentimentul de rușine că nu reușesc să fac curățenie în casă. Atunci psihoterapeuta mi-a propus, cu blândețe, să înlocuiesc gândul „trebuie să fac curățenie pentru ca altcineva să se simtă bine în casa mea” cu gândul „mi-ar plăcea să fie curat în casă pentru propriul confort”. Nu a funcționat ca o pastilă magică, evident – nu am sărit imediat să fac curățenie-lună doar pentru mine – , însă acest gând sugerat de psihoterapeută a făcut ca povara lui „trebuie să fie mereu curat în casă” să dispară de pe umerii mei.
„Nu exiști ca să îți servești spațiul; spațiul tău există ca să te servească pe tine”
Când am început să lucrez la acest articol, s-au aliniat astrele și am descoperit întâmplător cartea „Cum să ai casa în ordine când viața e în dezordine”, de KC Davis. Am început să o citesc chiar în librărie și îmi venea să strig „Da, așa e!” la fiecare paragraf din primele pagini, pentru că rezonam cu fiecare idee a autoarei.
Nu o să fac acum recenzia acestei cărți, îți voi spune doar câteva lucruri culese din ea, care m-au eliberat de celelalte sentimente negative pe care le aveam legate de tot ce înseamnă curățenia în casă. Primul și cel mai important gând al KC Davis este acesta: „Nu exiști ca să servești spațiul; spațiul tău există ca să te servească pe tine”. Cu alte cuvinte, casa în care locuiești are scopul să te servească pe tine, indiferent în ce stare te-ai afla, și nu invers.
Spațiul în care locuiești nu este un muzeu, în care nu ar trebui să existe urmă de praf și absolut toate lucrurile să fie la locul lor. Spațiul în care locuiești are funcția să te deservească în pe tine în așa fel încât să poți funcționa – să dormi, să ai grijă de igiena personală, să mănânci, să îți păstrezi lucrurile personale, să te odihnești după o zi grea de muncă, etc. Iar felul în care arată acesta când tu nu poți funcționa nu are absolut nicio valoare – important e să poți continua să faci ceea de ce ai nevoie ca să supraviețuiești acestei zile, fără povara rușinii și a sentimentului de vină.
Metoda curățeniei în 5 elemente, după KC Davis
KC Davis este psihoterapeută, diagnosticată cu ADHD și fostă consumatoare de droguri, și în perioada pandemiei, când născuse al doilea copil, s-a confruntat cu problema dezordinii în casă zi de zi. Tocmai din acest motiv am ales să îți povestesc metoda curățeniei pe care o prezintă în cartea sa – vorba aia, este „de a noastră” și a trăit experiențe similare mie și ție.
KC Davis spune că, într-o casă care necesită curățenie, există doar 5 elemente-cheie: gunoi; vase murdare; rufe; lucruri care au un loc al lor, dar nu se află acolo; și lucruri care nu au un loc anume.
Astfel, primul pas e să începi să aduni doar gunoiul din cameră, fără să îți distragi atenția pe alte obiecte. Odată ce ai reușit să faci asta, treci la următorul pas: adunatul vaselor murdare din cameră și așezatul acestora în chiuvetă sau pe blatul din bucătărie. Pasul 3 e să pui toate hainele din cameră în coșul de rufe murdare. Continui cu pasul 4 – să aduni lucrurile care nu sunt la locul lor într-un spațiu din cameră, precum un colț sau pe birou, și să le așezi la locurile lor. În ceea ce privește lucrurile care nu au un loc prestabilit de tine, adună-le și pe acelea într-o grămadă.
Pasul 5 e să te ocupi de identificarea spațiului potrivit pentru lucrurile din ultima grămadă. Pentru lucrurile importante, spune KC Davis, ar fi minunat să găsești un loc permanent.
Ultimul și cel mai satisfăcător pas e să duci gunoiul la tomberon, să pui rufele murdare în mașina de spălat și să speli vasele murdare.
Odată ce le-ai făcut pe acestea, spațiul din camera ta va deveni mai funcțional, dar și mai plăcut ca să te afli în el. În ceea ce privește aspiratul, spălatul podelelor și ștersul prafului, poți lăsa liniștit aceste sarcini pe a doua zi. Și chiar dacă nu ai energie să faci toți pașii enumerați mai sus, chiar și strânsul gunoiului din spațiul tău este deja o victorie și e important să îți spui că ești bravo că ai reușit să o faci.
Blândețea față de sine – cheia în a depăși sentimentele negative legate de curățenie
Dacă e să pleci măcar cu un gând după lectura acestui articol, acesta ar fi: fii blând/ă cu tine când casa ta nu e curată. Nu te judeca, nu îți spune că ești un eșec și că ceva nu e în regulă cu tine. Este absolut normal să nu fii în stare să faci curățenia pe care crezi că ar trebui să o ai în casă când ești în depresie. Și e absolut ok să ai casa dezordonată în astfel de perioade. Nu ești singurul/ singura care se confruntă cu această situație, doar că preferăm să nu vorbim despre mizeria din casă la care tot nu ajungem să o rezolvăm, pentru că ne simțim rușinați/ rușinate.
Ia-o încetișor și fă curățenie în măsura puterilor pe care le ai, fără să fii dur/ă cu tine și să îți impui lista cu toate ce ar trebui făcute drept o pedeapsă.
Iar de sărbători, dacă îți dorești să ai pe cineva drag sau familia alături, în casa ta, nu ezita să ceri ajutorul acestora pentru a reuși să faci ordine astfel încât să vă puteți bucura împreună de spațiul tău, fără ca acesta să fie perfect curat, ci destul de funcțional.
Autoare: Ecaterina Luțișina