Concursul de granturi „Comunitatea mea promovează sănătatea mintală”
Concursul de granturi „Comunitatea mea promovează sănătatea mintală”

Cum să oferi ajutor unei persoane dragi care se confruntă cu depresia

Să ai o persoană dragă sau un membru de familie care se confruntă cu depresia poate fi dificil. Nu știi cum să oferi ajutor, de ce fel de ajutor are nevoie persoana, cum să o abordezi ca să nu îi faci cumva mai rău și să eviți sfaturile nepotrivite. De altfel, întrebarea „Cum pot să te ajut?” nu întotdeauna poate oferi răspunsul căutat, pentru că persoana care trece prin depresie ar putea să nu înțeleagă ce i se întâmplă până la capăt și ce o poate ajuta.

Pornind de la experiența mea navigând episoadele depresive, dar și de la materialele la subiect existente pe internet, te voi ajuta să afli cum poți oferi sprijinul potrivit persoanei dragi, încercate de depresie.

Cele 4 tipuri de sprijin

În cartea „Work stress and social support” de James S. House, doctor în psihologie socială, publicată încă în 1981, autorul distinge 4 tipuri de sprijin, care poate fi oferit persoanelor care se confruntă cu diverse provocări, inclusiv de ordin mintal. Această categorizare este inclusiv folosită drept model și de publicația online Psychology Today, cu referință la oferirea de suport social persoanelor care se confruntă cu provocări mintale. 

Astfel, sprijinul social se împarte, conceptual, în următoarele categorii: informațional, instrumental (ajutor tangibil), sprijin emoțional și sprijin în autoevaluare. Să le luăm pe rând.

Sprijinul informațional

Prin sprijinul informațional se au în vedere acele resurse care pot ajuta persoana care se confruntă cu depresia să primească ajutor specializat. Fie că e vorba de o platformă online unde poate citi mai multe despre depresie sau alte tulburări mintale, datele de contact ale unui specialist care poate oferi asistență psihologică sau psihiatrică, adresa centrului comunitar de sănătate mintală din sector, sau chiar informații citite și verificate de către dumneavoastră despre simptomele depresiei și cum ar trebui aceasta abordată. 

Sprijinul instrumental

Prin sprijinul instrumental, adică ajutorul tangibil, se are în vedere orice formă de ajutor în ceea ce privește grija față de propria igienă, alimentație, ordine în casă, executarea anumitor sarcini care pot fi preluate de altcineva, etc.

În perioada în care m-am confruntat cu unul din cele mai dificile episoade depresive din viața mea, am apelat la prieteni și cunoscuți să mă ajute cu mâncare gătită, dat fiind faptul că nu eram în stare nici măcar să ies din casă pentru a face cumpărături, iar gătitul îmi părea o povară imensă. Am rămas surprinsă de cât de receptivă a fost comunitatea – am primit tot felul de bucate gătite, ceea ce mi-a asigurat alimentația în perioada de criză acută. 

Nu ezitați să oferiți ajutor tangibil, chiar dacă persoana dragă se poate rușina să spună că are nevoie de acesta. Cel mai eficient e să oferiți câteva variante deodată din care să aleagă persoana în cauză – să faceți cumpărături, să aduceți mâncare gătită sau să comandați mâncare de la un restaurant, de exemplu – astfel încât persoana dragă să nu se simtă vinovată și rușinată dacă doar o întrebați „Cu ce să te ajut la capitolul alimentație?”.

Sprijinul emoțional

Sprijinul emoțional presupune să oferi empatie, asigurarea că persoana nu este singură în această perioadă dificilă prin care trece și căldură umană. Prezența fizică deja înseamnă foarte mult pentru cineva care se confruntă cu depresia, și uneori nici nu e nevoie de foarte multe cuvinte pentru a oferi sprijinul emoțional. Fraze precum „Nu ești singur/ă, îți sunt alături”, „Ești iubit/ă indiferent de ceea ce ți se întâmplă”, „Sunt aici pentru tine și nu te voi lăsa singură în fața depresiei” au o putere imensă în a-l face pe omul drag să se simtă sprijinit emoțional.  În același timp, evitați frazele clișeice și sfaturile pe care le puteți auzi pe rețele, cel mai potrivit e ca specialistul sau specialista (în cazul dat, un psiholog sau psihoterapeut) să intervină cu ghidare în acest sens.

Sprijin în autoevaluare

În timpul depresiei persoana se confruntă cu gânduri negative precum că nu ar fi bună de nimic, că tot ce face nu are niciun rost, că nu se descurcă în societate, etc. Din acest motiv, este foarte important să accentuați abilitățile și aspectele pozitive ale caracterului persoanei. Să îi amintiți de succesele și reușitele sale, de rolul pe care îl are în familie, în relația de prietenie, la locul de muncă și în comunitate. Astfel, ajutați persoana să combată gândurile negative cu aprecieri pozitive, ceea ce o ajută să rămână obiectivă. 

Concluzii

Persoanele care trec prin depresie se pot confrunta cu dificultatea de a solicita ajutor și sprijin, din rușine și sentimentul de vinovăție că nu se descurcă pe cont propriu. Însă acestea sunt simptome ale depresiei, de aceea sprijinul din partea celor dragi/ a familiei/ prietenilor este esențial în a contribui la vindecarea cât mai rapidă a persoanei în cauză. Nu ezitați să spuneți că sunteți dispus/ă să oferiți sprijin și că nu este o povară pentru dumneavoastră să o faceți. În același timp, recomand să împărțiți sarcinile de grijă față de o persoană în depresie cu ceilalți membri ai familiei sau prieteni, astfel încât să evitați să ardeți emoțional în proces.

Autoare: Ecaterina Luțișina

Share:
CategoriiNoutăți

Înscrie-te la o consultație

Alege unul din serviciile disponibile la Centrul TARA (cele trei de mai jos).