Concursul de granturi „Comunitatea mea promovează sănătatea mintală”
Concursul de granturi „Comunitatea mea promovează sănătatea mintală”

Încetișor. Cum am grijă de igiena personală când sunt în depresie

Este ușor să vorbim despre depresie atunci când nu o avem sau am depășit un episod depresiv, despre ce trebuie să facem ca să luptăm cu aceasta și care sunt soluțiile care îți fac zilele mai ușor de supraviețuit. Însă, de cele mai multe ori, se dovedește că, în mijlocul unui episod depresiv, nu ești în stare să faci nici 10 % din tot ce ți se recomandă în cărțile de auto-ajutor și pe rețelele sociale.

În ultimii 4 ani am avut 4 episoade depresive severe, în care am înțeles cât de dificil este să faci minimul necesar când tot de ce ești capabil e să stai în pat și să lupți cu gândurile negre. Pornind de la aceste experiențe deloc plăcute, pe care am reușit să le depășesc de fiecare dată  datorită tratamentului medicamentos și a psihoterapiei, te voi ghida în articolul de mai jos cum să reușești să ai grijă de igiena personală când ești în plină depresie, fără ca această grijă să se simtă drept o corvoadă.

Mișcă-ți corpul dimineața, face minuni

Mă străduiesc să încep dimineața cu mișcare, pentru că am descoperit că doar 15 minute de gimnastică mă scot din starea de amorțeală mintală și moleșeală fizică. Sunt zile în care mă impun să o fac, doar pentru că știu că funcționează. Dacă simt că am nevoie de mai multă mișcare, fac yoga. Nu e nimic complicat și sofisticat – urmăresc o instructoare de yoga pe Youtube și efectiv îmi pun video-ul cu setul de exerciții preferat, pe care îl repet după instructoare. După mișcare gândirea devine mai limpede, apare energia și cheful să fac ceva, inclusiv să am grijă de igiena personală. 

Dușul – un pas mic pentru umanitate, dar atât de mare pentru tine

În episoadele mele depresive severe obișnuiam să nu fac duș cu zilele. Era un efort foarte mare pentru mine, de aceea înțeleg foarte bine cum e să nu ai puteri nici măcar pentru asta.

Unul dintre lucrurile pe care le-am descoperit despre duș, atunci când ieșisem din ultimul episod depresiv sever, era faptul că senzația pe care mi-o creează apa fierbinte pe corp e cea de a fi învelită într-o plapumă caldă și foarte-foarte confortabilă. Acest sentiment nu era doar fizic, dar și psihologic, de aceea preferam să fac duș de dimineață, înainte de a începe ziua de muncă – un pic de confort înainte de a face lucruri care mă forțau să ies din zona mea de confort.

Spre bucuria mea, dorul de acest sentiment a rămas persistent, fapt care mi-a ușurat cu mult grija de igiena personală. Mai mult de atât, pentru a primi și plăcere olfactivă, cumpăr geluri de duș aromate, de fiecare dată diferite. Cât de banal n-ar părea, motivația să faci un duș crește atunci când știi că te așteaptă și o aromă plăcută pe propria piele.

Dacă simți că nu ai puteri totuși de un duș din cap până-n picioare, te poți limita cu strictul necesar și asta e absolut ok, mai ales în perioada rece a anului, când transpirația de la caniculă nu este o problemă. 

Părul poate fi spălat o dată la câteva zile, în funcție de lungimea acestuia și gradul de dificultate pe care îl simți în proces. Cel mai important pentru mine, în zilele când  sunt deprimată, e să reușesc să mă spăl în următoarele zone ale corpului: dinți, față, la subrațe, zona intimă și picioarele. Dacă ai organe genitale feminine, igiena zonei intime este cu atât mai importantă, pentru a evita eventuale infecții care-ți pot da bătăi de cap ulterior.

De asemenea, este foarte importantă igiena zonei intime în perioada menstruației. Ai grijă să o faci zilnic și să schimbi produsele de igienă folosite cât mai des, la fel, pentru a evita eventuale infecții. 

Produsele de îngrijire a feței și machiajul 

Am renunțat la machiaj probabil după primul episod depresiv, în care m-am lăsat văzută de prieteni, colegi și chiar pe social media fără machiaj. Efectiv nu aveam forțe să mă machiez, și spre bucuria mea, am fost acceptată așa cum sunt de către cei din jur. Evident, dacă ai probleme cu pielea feței, acest pas poate fi foarte complicat, însă te asigur că atunci când ești în modul de supraviețuire, machiajul contează mai puțin decât prezența ta fizică.

Pe parcursul timpului pentru mine au rămas esențiale doar produsele de îngrijire de bază a pielei feței – crema pentru ochi și cea pentru față, pe care le aplic în fiecare dimineață, după duș și după spălarea feței cu gel de curățare. Ocazional folosesc un scrub pentru față.

Dacă efortul de a te spăla de 2 ori pe față/ pe zi este prea mare, ia în considerație achiziționarea laptelui demachiant sau a apei micelare, pe care o poți folosi seara. Efortul este minim, în schimb o să te simți mult mai bine cu tine că ai făcut-o înainte de somn (deși eu nu întotdeauna reușesc să o fac seara și asta e tot ok).

Întreținerea hainelor

Subiectul hainelor curate pe care să le ai este unul relativ – depinde de ce garderobă ai și care sunt preferințele tale în ceea ce privește vestimentația. Dar la fel ca și cu machiajul, eu am renunțat să mă îmbrac „frumos” în schimbul confortului. De altfel, ca și cu dușul dimineața, confortul hainelor pe care le port pe parcursul unei zile întregi, la birou sau la studii, este esențial pentru mine. Mai ales în perioada rece, când îmi doresc să îmi fie cald și bine. 

Iarăși, grija de haine este mai ușoară în perioada rece a anului – dacă obișnuiești să porți pulovere groase, atunci acestea nu trebuie spălate zilnic sau peste o zi. 

Dacă nu am puteri să fac absolut nimic din tot ce așteaptă să fie făcut în casă, mă limitez doar la spălarea hainelor. La fel, pentru a mă motiva, cumpăr gel de haine și balsam cu arome diferite, ca să fie plăcut și procesul întinderii hainelor la uscat, dar și purtarea acestora. Dacă nu-mi reușește să spăl toate hainele murdare/ purtate într-un weekend, atunci încerc să combin aceleași haine pe care le port în mod diferit. Am avut și zile în care am purtat aceleași haine și nimic groaznic nu s-a întâmplat. După cum ziceam mai sus, e mai importantă prezența ta fizică oriunde ar trebui să te afli – la muncă, la studii, la o ieșire cu prietenii care te poate ajuta să te simți mai bine, etc. – decât felul în care arăți. 

Câteva concluzii:

  1. Prezența ta fizică contează mai mult. În engleză este o expresie care îmi este foarte dragă – „to show up”, care se traduce cam așa – să fii prezent fizic (oriunde ar trebui să fii prezent). Chiar și cu părul nespălat, fără machiaj și în aceleași haine pe care le-ai purtat ieri.
  2. Mai puțin este mai mult (din engleză „less is more”). Dacă nu te-ai confruntat anterior cu episoade depresive și pentru tine este foarte dificil să accepți faptul că nu vei arăta la fel dacă vei ieși din casă în haine comode, fără machiaj, amintește-ți că să arăți natural este din ce în ce mai în vogă și social acceptabil. 
  3. Încearcă să găsești ceva în fiecare din aspectele grijii de igiena personală care să-ți aducă o mică plăcere. Astfel, din monstruosul „trebuie” o să treci la „îmi aduce plăcere să fac asta” fără să faci un efort mare. Și nu uita să îți spui cât de bravo ești că reușești să faci aceste acțiuni, care pentru o persoană în plin episod depresiv sunt adevărate victorii. Până la urmă, grija de igiena personală e o formă de iubire și grijă de sine, inclusiv de sănătatea ta mintală, și te vei convinge de asta de fiecare dată când o să ieși de la duș, cu fața hidratată, și te vei îmbrăca în haine curate și confortabile.

Autoare: Ecaterina Luțișina

Share:
CategoriiNoutăți

Înscrie-te la o consultație

Alege unul din serviciile disponibile la Centrul TARA (cele trei de mai jos).