Concursul de granturi „Comunitatea mea promovează sănătatea mintală”
Concursul de granturi „Comunitatea mea promovează sănătatea mintală”

Schizofrenia

Schizofrenia este o problemă de sănătate mintală severă care împiedică persoana să gândească corect și să perceapă adecvat realitatea. Ea poate face persoana să vadă, să audă, să simtă lucruri care nu există în realitate, ori să creadă în niște lucruri ce nu sunt adevărate. Persoanele cu schizofrenie sunt de obicei diagnosticate între vârsta de 16 și 30 de ani, după primul episod de psihoză.

Schizofrenia este o tulburare mintală care poate fi gestionată eficient, și nu definește în întregime identitatea unei persoane. Cu tratament adecvat și susținere, persoanele cu schizofrenie pot duce un mod de viață obișnuit.

Cum se manifestă schizofrenia

Simptome „pozitive”

În acest caz, „pozitiv” nu înseamnă „bun.” Simptomele pozitive constau adeseori în dispariția comportamentelor normale (adecvate situațiilor) din cauza schizofreniei.

Exemple de simptome pozitive:

  • Halucinațiile

Halucinațiile sunt atunci când auziți, vedeți, simțiți, mirosiți sau simțiți gusturi care nu sunt reale (pe care persoanele din preajmă nu le percep, nu le simt, nu le aud). De exemplu, persoanele cu schizofrenie deseori aud în capul lor voci, care le spun să facă ceva, deși în realitate nu le vorbește nimeni.

  • Delirul

Delirul este atunci când credeți în lucruri ce nu sunt adevărate. De exemplu, persoanele cu schizofrenie uneori se consideră persoane celebre, figuri istorice și altele.

  • Gândire sau vorbire dezorganizată

Persoanele cu schizofrenie au probleme în a gândi într-un mod organizat. Uneori, născocesc cuvinte inexistente sau spun lucruri care n-au niciun sens. Adeseori se constată trecerea de la o temă relatată la alta fără nicio legătură cu precedenta.

Simptome „negative”

În acest caz „negativ” nu înseamnă „rău”. Simptomele „negative” constau în încetarea comportamentelor normale din cauza schizofreniei. Exemple de simptome „negative”:

  • Nu manifestă multe emoții și nu schimbă expresia facială
  • Nu se mișcă sau nu vorbesc, ori vorbesc mult și fără sens
  • Nu au grijă de igiena personală sau nu mențin curățenia
  • Nu manifestă interes în a petrece timpul cu alte persoane

Simptome cognitive

Simptomele cognitive afectează abilitatea de a gândi clar (adecvat situației). Persoanele cu schizofrenie au probleme în a:

  • Învăța și memoriza
  • Înțelege vorbirea sau alte forme de comunicare
  • Înțelege sensul unei informații noi
  • Rezolva probleme, chiar și cotidiene

Simptome emoționale

Persoanele cu schizofrenie deseori simt anxietate sau depresie.

Care sunt cauzele apariției schizofreniei

  • Factori genetici: Există o componentă genetică semnificativă în dezvoltarea schizofreniei. Dacă cineva are un membru al familiei cu schizofrenie, riscul lor de a dezvolta această boală este mai mare decât al populației generale.
  • Dezechilibre chimice în creier
  • Factori de mediu: Experiențele și expunerea la factori de mediu precum stresul prenatal sau la o vârstă fragedă, infecțiile virale în timpul sarcinii, consumul de substanțe psihotice și traumele pot crește riscul de a dezvolta schizofrenie.
  • Anomalii cerebrale

Schizofrenia este o problemă de sănătate mintală complexă pentru care nu există o singură cauză. Simptomele și severitatea schizofreniei pot varia foarte mult de la o persoană la alta.

Cum se tratează schizofrenia

Schizofrenia se tratează cu medicamente care asigură controlul simptomelor și cu diferite tipuri de consiliere și suport, precum și cu alte metode nonmedicamentoase în asociere, precum cele psihologice. 

Și dacă persoana cu schizofrenie își dorește o sarcină ?  

E important ca persoana să vorbească cu medicul înainte de a încerca să rămână însărcinată. Majoritatea femeilor cu schizofrenie au nevoie să continue administrarea medicamentelor înainte și în timpul sarcinii. Însă, unele femei trebuie să treacă la medicamente care au o probabilitate redusă de a cauza probleme copilului. Persoana ar putea fi tentată să renunțe la medicamente pentru a-și proteja copilul. Dar astfel ar putea face mai mult rău, decât bine. Femeile care încetează să-și ia medicamentele înaintea și în timpul sarcinii deseori au simptome severe de schizofrenie și ajung să necesite mai multe medicamente, decât dacă ar fi continuat administrarea obișnuită (așa cum le administra până a purcede gravidă) a medicamentelor.


Dacă ai simptome care indică că ai putea avea schizofrenie, te îndemnăm să apelezi la medicul de familie sau la Centrul Comunitar de Sănătate Mintală din localitate. Informații de contact despre Centrele Comunitare de Sănătate Mintală din țară – https://sanatate-mintala.md/contact/. Informații despre serviciile oferite în Centrele Comunitare de Sănătate Mintală – https://sanatate-mintala.md/servicii/. Întrebări frecvente despre Centrele Comunitare de Sănătate Mintală – https://sanatate-mintala.md/faq/.

Share:

Înscrie-te la o consultație

Alege unul din serviciile disponibile la Centrul TARA (cele trei de mai jos).