Concursul de granturi „Comunitatea mea promovează sănătatea mintală”
Concursul de granturi „Comunitatea mea promovează sănătatea mintală”

(foto) În cadrul unui atelier desfășurat în comunitate, oamenii din Sîngerei au recunoscut că subiectul sănătății mintale este foarte actual pentru ei

Activitatea a fost organizată în contextul săptămânii europene a sănătății mintale, o inițiativă pan-europeană care își propune să promoveze importanța sănătății mintale în viața de zi cu zi. Astfel, pe parcursul a șapte zile, participanții din diverse țări europene discută și își împărtășesc propria experiență în legătură cu aspectele sănătății mintale, cu scopul de a aduce subiectul mai aproape de oameni și de a îmbunătăți calitatea vieții persoanelor cu probleme de sănătate mintală. 

Același concept a fost aplicat și în cadrul atelierului organizat la Bilicenii Vechi. Zece participanți care activează în domeniul sănătății, administrației locale, pedagogiei și a asistenței sociale au discutat despre dificultățile pe care le sesizează la capitolul sănătății în comunitatea lor și despre potențialele soluții pe care le-ar putea implementa unificându-și forțele.

„Este prima dată când organizăm aici un astfel de eveniment și ne propunem să mai organizăm ateliere similare și pentru ceilalți cetățeni. După evenimentul de astăzi am înțeles că trebuie să conlucrăm și să depunem mai mult efort pentru ca problemele de sănătate mintală să fie prevenite sau eventual tratate”, a declarat Ala Guzun, primara localității Bilicenii Vechi.

Potrivit datelor, în anul 2022, 55 % dintre adresările care au avut loc la Centrele Comunitare de Sănătate Mintală au fost înregistrate în mediul rural. Tocmai din acest motiv, participanții și-au împărtășit propriile povești, cu scopul de a încuraja cetățenii să se adreseze la centrul comunitar, dar și pentru a elimina prejudecățile din jurul celor care ajung să apeleze după ajutor. 

„Problema discutată astăzi este foarte actuală și ne ciocnim de ea în fiecare zi în comunitatea noastră. Eu personal m-am adresat la Centrul Comunitar de Sănătate Mintală din raionul nostru, am primit ajutor și nu-mi este rușine să vorbesc despre asta și să recomand și altor oameni să o facă atunci când simt că au nevoie”, spune bibliotecara Nadejda Botnari.

Atelierul organizat a fost prezentat de către două angajate a CCSM Sîngerei: asistenta socială Marina Onceanu și psihologa Tatiana Scutaru, care susțin că scopul principal al evenimentului este de a face apel la receptivitatea și empatia locuitorilor în raport cu problemele de sănătate mintală, atât în cazul în care aceasta afectează pe cineva dintre săteni, cât și în cazul în care problema îi vizează pe ei înșiși.

„Sunt multe aspecte la care se lucrează pas cu pas pentru a aduce conceptul de sănătate mintală mai aproape de oameni. La noi încă este tabu tot ceea ce ține de acest domeniu și  încercăm prin eforturi sistematice să eliminăm stigmatizarea din jurul acestui subiect”, a declarat Marina Onceanu, asistentă socială în cadrul CCSM Sîngerei.

„Eu cred că evenimentul de astăzi a fost eficient, dar mai este foarte mult de lucru, inclusiv la capitolul colaborare între instituții. Ceea ce mă bucură este faptul că se vorbește despre sănătatea mintală și că auzim din ce în ce mai des de la oameni că da, trebuie să facem ceva în sensul ăsta”, spune psihologa Tatiana Scutaru.

Centrul Comunitar de Sănătate Mintală Sîngerei este un serviciu medico-social public care oferă asistență medicală și reabilitare psihosocială pentru cei aproape 80 000 de locuitori ai raionului Sîngerei. Echipa este formată din doi medici psihiatri (inclusiv un specialist pentru copii), un psiholog, un asistent social și o nursă psihiatrică, fiecare dintre specialiști fiind instruiți să identifice și să trateze problemele de sănătate mintală conform prevederilor protocoalelor clinice naționale.

CCSM Sîngerei este situat în incinta Centrul de Sănătate din oraș, la str. N. Testemițanu, nr. 11, iar programările se pot face la numărul 0262 84450. Mai multe detalii despre serviciile oferite la centru și posibilitățile de programare pot fi găsite aici

Totodată, în prezent, pe teritoriul Republicii Moldova activează 40 de Centre Comunitare de Sănătate Mintală care oferă servicii gratuite și confidențiale pentru persoanele de orice vârstă. Informațiile aferente despre acestea pot fi găsite la linkul anexat aici.

Acest articol a fost realizat cu sprijinul Guvernului Elveției, în cadrul proiectului MENSANA – „Suport pentru reforma serviciilor de sănătate mintală în Moldova”. Conținutul acestui articol nu reflectă neapărat punctul de vedere al donatorului.

Share:
CategoriiNoutăți

Înscrie-te la o consultație

Alege unul din serviciile disponibile la Centrul TARA (cele trei de mai jos).