La data de 2 mai, specialiștii în sănătate mintală ai proiectului moldo-elvețian MENSANA au organizat atelierul „Sănătatea mintală la locul de muncă” pentru angajații Secretariatului Parlamentului Republicii Moldova.
Participanții au aflat cum să detecteze simptomele corelate cu sănătatea mintală și stresul, care sunt factorii de risc psihologic la locul de muncă, cum să facă față stresului și oboselii, dar și cum să creeze un mediu sănătos și prielnic în echipă. Totodată, aceștia au însușit și câteva metode simple și eficiente de gestionare a emoțiilor și stresului și au căpătat instrumentele necesare pentru consolidarea echilibrului psihologic la locul de muncă, și, prin urmare, în viața lor de zi cu zi.
Atelierul are la bază informații argumentate și documentate științific, colectate într-un ghid tematic ce a fost realizat de către experții MENSANA, în colaborare cu Institutul de Sănătate Mintală și Adicții Trimbos (Olanda).
Seria de ateliere informaționale „Sănătatea mintală la locul de muncă” a fost inițiată de proiectul MENSANA în vara anului 2022, echipa reușind să le organizeze pentru opt organizații, inclusiv companii cu sute de angajați, asociații profesionale și instituții de stat. Ultimul atelier, însă, a avut loc în premieră la Parlamentul Republicii Moldova, ceea ce, potrivit managerei proiectului moldo-elvețian MENSANA, Victoria Condrat, este un pas imens pentru conștientizarea importanței sănătății mintale în Moldova.
„Ne petrecem la locul de muncă o parte considerabilă a vieții de adult. Prin urmare, munca are un impact enorm asupra sănătății noastre mintale. Stresul de lungă durată la locul de muncă poate avea consecințe negative pentru sănătatea angajaților, poate spori riscul de anxietate, depresie sau dezvoltare al sindromului de ardere profesională. De aceea, apreciem interesul echipei Parlamentului Republicii Moldova pentru a crea și a menține condiții favorabile bunăstării psihologice a angajaților”.
Potrivit studiilor internaționale, investițiile în sănătatea mintală a angajaților sunt profitabile pentru angajatori. O analiză efectuată în 2020 de către compania de consultanță Deloitte, a evidențiat o rentabilitate de 500 % (5 lire sterline la fiecare liră investită) ca urmare a reducerii absențelor, fluctuației personalului și implicării active a angajaților în munca lor.
Totodată, conform datelor Biroului Național de Statistică al Republicii Moldova, productivitatea muncii în țara noastră rămâne a fi una dintre cele mai scăzute din Europa, iar acest lucru provoacă reducerea potențialului economic al țării. Din acest motiv, grija față de sănătatea mintală a angajaților și climatul echilibrat din colectiv reprezintă un beneficiu la diferite nivele atât pentru ei, cât și pentru angajatorii acestora.
„Eu am trăit o stare de confort spiritual, diferită de ceea ce am trăit la alte traininguri de specialitate. Am aflat astăzi lucruri utile precum: modul în care ne putem reduce nivelul de stres, cum putem îmbunătăți climatul în colectiv, cum să interacționăm mai eficient unii cu alții în colectiv. Mai avem multe de învățat și am senzația că este nevoie de o continuitate a acestor ateliere”, spune una dintre participantele atelierului, Alina Florea, Consultantă Principală în cadrul Secretariatului Parlamentului.
Ghidul „Sănătatea mintală la locul de muncă” poate fi citit aici.
Proiectul MENSANA – „Suport pentru reforma serviciilor de sănătate mintală în Moldova” se desfășoară cu susținerea Guvernului Elveției, conform necesităților de reformare stabilite de Ministerul Sănătății al Republicii Moldova. Începând cu anul 2014, proiectul facilitează implementarea reformei serviciilor de sănătate mintală în Moldova. Proiectul este implementat de Institutul de Sănătate Mintală și Adicții Trimbos (Olanda), prin intermediul unității de facilitare IP Trimbos Moldova, în parteneriat cu organizațiile Luzerner Psychiatrie (Elveția) și Liga Română pentru Sănătate Mintală (România).