La Orhei își desfășoară activitatea unul dintre cele 40 de Centre Comunitare de Sănătate Mintală din Republica Moldova. De-a lungul activității sale, începând din anul 2014, Centrul Comunitar de Sănătate Mintală (CCSM) din Orhei și-a oferit susținerea câtorva mii de persoane care au avut nevoie de ajutor pentru depășirea problemelor de ordin emoțional.
În prezent, Centrul Comunitar de Sănătate Mintală din Orhei dispune de șapte specialiste calificate în domeniul sănătății mintale: două psihologe, o medică psihiatră, o asistentă socială și trei asistente medicale.
Ludmila Nani este asistentă medicală încă de la deschiderea centrului, având o experiență în domeniu de peste 30 de ani.
Potrivit asistentei medicale, oamenii au început să apeleze mai des la specialiștii de sănătate mintală și să aibă mai multă încredere în serviciile aferente, datorită reformei din anul 2014, care a făcut posibilă localizarea separată a centrului.
„Când eram în secția consultativă, oamenii se simțeau incomod să stea sub ușa psihiatrului. Aici, însă, toți se simt egali, iar noi, specialiștii, nici măcar halate medicale nu purtăm, pentru a crea o atmosferă prietenoasă și primitoare. Acum se simte că specialiștii sunt mult mai aproape de beneficiari, ceea ce ușurează lucrul medicilor, dar face și beneficiarii să se simtă mai relaxați”, menționează Ludmila.
În anul 2014, Guvernul Republicii Moldova a semnat acordul de cooperare cu Guvernul Elveției și a fost posibilă lansarea reformei și a proiectului moldo-elvețian MENSANA – „Suport pentru reforma serviciilor de sănătate mintală în Moldova”, astfel fiind constituite Centrele Comunitare de Sănătate Mintală în toate regiunile Republicii Moldova, ca serviciu public de sănătate, gratuit și confidențial.
Din spusele sale, profesia pe care a ales-o a devenit o parte importantă din personalitatea sa, fără de care nu-și imaginează viața. „Am impresia că nu m-aș regăsi în altceva. Îmi știu bine lucrul, am contact cu oamenii, am condiții bune de lucru aici și primesc satisfacție de la activitatea mea, mă simt aici în largul meu. Nici pensia nu o aștept, fiindcă știu că voi dori să lucrez și după”, mărturisește specialista.
Tatiana Panuță activează de șase ani în calitate de psihologă cliniciană în cadrul Centrului Comunitar de Sănătate Mintală din Orhei. Specialista spune că ceea ce apreciază cel mai mult la locul său de muncă este faptul că are „niște colege de nota zece, atât din punct de vedere profesional, cât și uman”.
Psihologa menționează că relațiile sănătoase și atmosfera caldă care predomină între angajate predispun specialistele la echilibru emoțional, ceea ce le face să fie mai eficiente în lucrul pe care îl fac zi de zi, precum asistența, terapia, monitorizarea beneficiarilor, vizitele la domiciliul persoanelor aflate în dificultate și altele.
„Eu observ și schimbările treptate, cu pași mici, care au loc în mentalitatea oamenilor. Oamenii parcă încep să înțeleagă că a veni la psiholog nu este o rușine, nu ți se pune o etichetă. Asta se datorează faptului că suntem mai aproape de oameni, mai deschiși, fiindcă înainte sistemul era mai strict și mai rigid”, menționează Tatiana.
Din spusele sale, faptul că astăzi multe dintre tratamente sunt administrate acasă, iar persoanele pot să contacteze în orice moment specialiștii, pot să participe la diverse activități terapeutice într-un spațiu sigur, scade treptat din stigma problemelor de sănătate mintală.
„Acum, nu e doar internare și-atât, unde pacientul vede doar mâncare, tratament și pereți goi. Acum e altfel, beneficiarii își urmează tratamentul într-un mediu care predispune la stare de bine, au contact cu lumea, au acces la terapie. Cum se spune: «Acasă, și pereții țin cu tine»”, relatează psihologa.
Serviciile disponibile pentru persoanele din raionul Orhei la Centrul comunitar de sănătate mintală:
# Consultații psihiatrice;
# Consultații psihologice;
# Intervenții psihosociale;
# Tratament farmacologic;
# Colaborare cu direcțiile și serviciile de asistență socială;
# Activități ocupaționale în centrul de zi;
# Vizite la domiciliu cu specialiști din echipa centrului;
# Grupuri de suport al beneficiarilor;
# Eliberare de certificate (port-armă, permis auto, etc).
„Atunci când mi-am ales profesia, mă gândeam care e domeniul de care are nevoie cel mai mult un om aflat într-o situație stringentă. Și așa am ales medicina, iar apoi m-am regăsit în domeniul psihologiei clinice. Eu chiar cred că ceea ce facem noi aduce valoare oamenilor”, conchide Tatiana.
În prezent, Centrul Comunitar de Sănătate Mintală din Orhei are la evidență 2 260 de beneficiari, dintre care circa 75 % sunt „beneficiari activi”, adică participă constant la activități terapeutice sau primesc tratament medicamentos și sunt monitorizați de către specialiștii centrului. Circa 400 de persoane din totalul beneficiarilor aflați la evidență beneficiază de vizite la domiciliu cu specialiști din echipa centrului.
Natalia Moraru este una dintre cele trei asistente medicale din cadrul Centrului Comunitar de Sănătate Mintală din Orhei care activează în domeniu de circa 21 de ani. Împreună cu celelalte colege, Natalia vizitează săptămânal beneficiarii centrului la domiciliu.
„Săptămânal, fiecare asistentă medicală, care este responsabilă pentru sectorul său, face o listă de persoane care au nevoie de vizite la domiciliu. Unor persoane le ducem medicamentele necesare și ne asigurăm că sunt bine, la altele mergem, după necesitate, cu asistenta socială sau psihologa, în cazul în care persoana are o criză. Pe scurt, noi intervenim în problemele de natură psihologică cu care se confruntă beneficiarii”, explică Natalia.
Specialista mărturisește că scopul său primordial este să ajute oamenii „să poată duce o viață normală”.
„Pe lângă faptul că-i ajutăm din punct de vedere medical, oamenii se integrează și social aici. Sunt oameni care sunt singuri, nu au cu cine să comunice, nu au unde să iasă din casă. Avem centrul ocupațional de zi, care îi motivează să iasă, să facă o plimbare până aici, să facă ceva, să socializeze. Și înțelegem că facem o treabă bună, când vedem că acești oameni vin cu plăcere, se implică, le place ceea ce se organizează aici”, mărturisește asistenta medicală.
Pe lângă activitățile de grup, centrul oferă și servicii de psihoterapie individuală, iar psihologa și coordonatoarea CCSM Orhei, Olga Jalbă, susține că acest serviciu este unul foarte solicitat, zilnic fiind câte minim trei sesiuni de acest fel.
„În majoritatea zilelor este ocupată fiecare oră de terapie. Facem psihoterapie atât în format fizic, cât și online, astfel încât toți cei care au nevoie de acest serviciu să îl poată accesa”, menționează psihologa.
„Noi ne propunem să oferim servicii de calitate, prietenoase, asertive, aproape de comunitate, unde beneficiarii să se simtă ascultați și ajutați să se întoarcă acasă, la rolurile sociale pe care le au. Desigur, pacienților aflați în criză li se recomandă spitalizarea pentru o perioadă, după care aceștia fac parte din grupul țintă pe care îl vizităm săptămânal la domiciliu și pe care îl ținem la evidență”, explică Olga.
Potrivit psihologei, activitatea specialiștilor din domeniul sănătății mintale înseamnă multă informare și supervizări constante, dar implică și abilitatea de a deveni persoane de încredere pentru oameni, care nu iau decizii pentru pacienți, dar care îi ghidează spre o recuperare eficientă.
Serviciile oferite de Centrele Comunitare de Sănătate Mintală sunt gratuite, confidențiale și pot fi solicitate la cel mai apropiat CCSM conform vizei de reședință.
Acest articol a fost realizat cu sprijinul Guvernului Elveției, în cadrul proiectului MENSANA – ”Suport pentru reforma serviciilor de sănătate mintală în Moldova”. Conținutul acestui articol nu reflectă neapărat punctul de vedere al donatorului.